fredag 15 januari 2010

kondomtestet.

Det är ett test man kan göra för at se om degen har byggt upp ett tillräkligt bra glutennät.

Gluten är en sammansättning av proteiner och finns i vete, råg och korn. Vid brödbakning är gluten en viktig del för att brödet ska få sin form. Tillsats av gluten gör brödet mer lättarbetat och ger det bättre jäsegenskaper, det går att få brödet fluffigare.

För att bygga upp glutenet i degen ska man arbeta den länge. Ganska kraftigt men inte för våldsamt för då kan man paja glutenet ist. Men bakar man för hand eller en vanlig bakmaskin så brukar de inte vara så kraftiga att det är ngn risk. Det bästa är ju om man orkar göra degen för hand, men jag kör me bakmaskin;)

Knåda degen för hand i ca 10- 20 min eller ca 10 min i maskin och gör kondomtestet såhär:

Ta en bit av degen, ca en dl och börja töja ut den långsamt till en rund platta. Dra och dra och se hur elastisk den är, kan du dra ut den så den blir gensomskinlig som en, ja en kondom, utan att den spricker har du byggt upp ett bra nät. När degen jäser fastnar jäsbubblorna i glutentrådarna och nätet fylls upp och lyfter hela degen på ett bra sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar